Κυριακή 18 Απριλίου 2021

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

 


Με αφορμή τη 18η Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς η μαθήτρια Μίτκα Αθηνά του τμήματος Γ2 γράφει ένα άρθρο για την ανάγκη συντήρησης, προστασίας και προβολής του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.  

«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ»

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOSως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιά.

Ως Έλληνες ζούμε σε μια χώρα, όπου κάθε έκταση του εδάφους της μαρτυρεί πολιτισμό και ιστορία. Απόδειξη των προαναφερθέντων, τόσο οι ιστορικοί τόποι και όσο και τα μνημεία. Οι μαθητές του Γυμνασίου Νέας Ζίχνης Σερρών αντιλαμβανόμενοι την επιτακτική ανάγκη διάσωσης και προστασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» που σχεδιάστηκε το 2014 από το σωματείο «Διάζωμα», υιοθετώντας το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.  Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τη διαχρονική αξία του μνημείου, να φροντίσουν με τις δράσεις τους να το αναδείξουν στην τοπική κοινωνία  και να συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του.

Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων είναι ένα δημιούργημα παλαιότερων πολιτισμικών περιόδων που έχει ξεχωριστή ιστορική και καλλιτεχνική αξία, εφόσον μας φανερώνει το επίπεδο ανάπτυξης μιας συγκεκριμένης εποχής με το κάλλος του. Η διατήρηση του μνημείου αυτού είναι πολύ σημαντική, διότι μόνο όταν ο επισκέπτης το αντικρίζει από κοντά  μπορεί να εκτιμήσει την πραγματική του αξία και να συνειδητοποιήσει την έκταση των εργασιών που χρειάστηκαν για την δημιουργία του.

Βρίσκεται στην αρχαία πόλη που εντοπίζεται στην ανατολική Μακεδονία, συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στην περιοχή που παλαιότερα λεγόταν Κρηνίδες. Συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αρχαία θέατρα της Ελλάδας και η δομή του δεν έμεινε αμετάβλητη ανά τους αιώνες. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε  σε χώρο μάχης μεταξύ θηρίων, ενώ κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια παραγκωνίστηκε καθώς  τα κοινωνικά δεδομένα, οι παραδόσεις και οι αξίες άλλαξαν άρδην. Από το 1961,  που καθιερώθηκε επίσημα τα φεστιβάλ των Φιλίππων, το αρχαίο θέατρο φιλοξενεί σπουδαίες θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, όπως επίσης και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών. Αποτελεί έναν χώρο πολιτισμού που συνεχίζει να επιτελεί το ρόλο του με ευλάβεια και σεβασμό, προσφέροντας τη δυνατότητα επαφής με αξιόλογους καλλιτέχνες και έργα, τα οποία λειτουργούν επίσης και ως μία μορφή διαπαιδαγώγησης και πνευματικής ανάτασης του θεατή.

Αυτό σημαίνει πώς η σωστή συντήρησή του μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την χώρα μας καθώς αποτελεί μία διασύνδεση με το παρελθόν και είναι κομμάτι της εθνικής μας αυτογνωσίας με ιδιαίτερη  αισθητική αξία. Επίσης, η συστηματική συντήρηση και προβολή του μνημείου μπορεί να ωφελήσει οικονομικά την χώρα μας και  να οδηγήσει σε σταθερή προσέγγιση εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών σε ετήσια βάση.

             Συνοψίζοντας, η προστασία και ο σεβασμός της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι μία ευθύνη που πρέπει να διαφυλαχτεί και να μεταβιβαστεί στις επόμενες γενιές. Αποτελεί το σύνολο της εθνικής μας ταυτότητας  που πρέπει να αναδειχθεί και να μην μείνει στο παρελθόν. Συμβάλλει στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και της εθνικής συνοχής και είναι χρέος όλων μας να προστατευτεί και να γίνει σεβαστή.

ΜΙΤΚΑ ΑΘΗΝΑ – ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου